Gästblogg: Fakturaköp – så fungerar det

Av: |Publicerat: 2018-03-29|

Charlotta Sylvan Vice VD på A.B.S. Global Factoring gästbloggar hos oss på Revideco på temat factoring och fakturaköp. Charlotta reder bland annat ut de olika begreppen och ger råd om när fakturaköp är ett bra respektive ett mindre optimalt alternativ.

Fakturaköp – Ett effektivt verktyg för att navigera tillväxten

Dagligen möter jag frustrerade entreprenörer som tvingas dra i handbromsen när verksamheten börjar ta fart. Ordrarna strömmar in, men det saknas likviditet för att hantera dem. Det är synd, eftersom ambitiösa SME:s är de som driver den svenska ekonomin framåt och som har potential att bli morgondagens storbolag. Och ofta drar man i den där handbromsen helt i onödan.

Factoring är en bra lösning för företag som befinner sig i en tillväxtfas. Men det är viktigt att som företagare utvärdera de interna behoven och jämföra med de olika tjänsterna som finansbolagen erbjuder för att hitta den finansieringsform som passar bäst.

När fakturaköp är ett bra alternativ

Fakturafinansiering har länge varit ett av de vanligaste sätten för företag runt om i Europa att finansiera sin tillväxt. Idag har även svenska företag börjat inkludera fakturaköp som en del av deras finansiella strategi för tillväxt och expansion. En stor fördel med fakturaköp är att du som företagare vet att du får betalt direkt efter slutfört arbete. Samtidigt kan du erbjuda dina kunder konkurrenskraftiga villkor, något som kan vara helt avgörande för att få igenom större affärer. Om factoringbolaget även tar över hela kreditrisken för dina fakturor kan det innebära nya vägar till lönsamhet på fler marknader, utan ökad risk för ditt företag.

Factoring som fakturaköp eller fakturabelåning?

Factoring är ett samlingsbegrepp för olika former av Fakturafinansiering där Fakturaköp och Fakturabelåning är de vanligaste. Enkelt förklarat innebär factoring att ett företag säljer eller belånar sina fakturor hos ett finansbolag, som ett sätt att finansiera verksamheten. Med Fakturaköp försvinner dessutom fakturafordran ur företagets balansräkning och du uppnår därmed högre likviditet och bättre nyckeltal. Fakturaköp (utan regress) innebär att finansbolaget dessutom tar över kreditrisken och även sköter indrivningen av försenade betalningar, samt eventuell kravhantering.

Fördelarna måste väga upp för kostnaderna

Avgiften som du betalar för fakturaköp är ofta en procentsats av fakturabeloppet och skall täcka finansbolagets kostnader för administration, riskövertagande och finansiering. För företag som endast behöver ett tillfälligt likviditetstillskott är banklån eller en checkkredit ofta både ett billigare och enklare finansieringsalternativ. Men för företag som expanderar och vill dra nytta av alla fördelar som fakturafinansiering medför, är fakturaköp ett effektivt finansieringsverktyg och den finansieringsform där företaget kan frigöra mest kapital i förhållande till sin omsättning.

Att tänka på

Idag finns det många banker och factoringbolag som erbjuder fakturafinansiering – så välj en leverantör som är lyhörd och villig att anpassa sina tjänster efter ditt företag och dina kunder. Tänk på att alltid ta in flera offerter från olika aktörer och kontrollera noggrant vad som ingår, så att det inte tillkommer extra avgifter för t.ex. årsavgift och etableringskostnader som du inte hade räknat med. Och för dig som säljer utanför Sverige, se till att factoringbolaget inkluderar alla länder som du är aktiv i från start. När du väl hittat rätt factoringbolag brukar det vanligtvis vara en snabb och enkel process att komma igång!

Texten är skriven av Charlotta Sylvan, Vice VD på A.B.S. Global Factoring  – Fakturaköp och Exportfactoring sedan 1996.

Dela den här artikeln!