Hem/Ge rätt i jul

Ge rätt i jul

Av: |Publicerat: 2011-11-21|

Nu är det snart jul igen…
Här kommer en genomgång av vad som gäller skattemässigt för julgåvor, julbord och julfest:

Julgåva
Julgåvor till anställda är avdragsgilla för företaget och ej skattepliktiga för privatpersonen om den max uppgår till 450 kr inklusive moms. Gåvan får dock inte bestå av kontanter eller presentkort som kan bytas mot pengar om den ska vara skattefri. Tänk på att om marknadsvärdet på julgåvan överstiger 450 kr ska den anställde beskattas för och arbetsgivaren betala sociala avgifter på hela beloppet. Du som företagsledare glömmer väl heller inte bort att ge en julgåva även till dig själv?

Till kunder är representationsgåvor som ges vid julen eller andra storhelger inte är avdragsgilla utan räknas som personlig generositet. Handlar det däremot om reklamgåvor av enklare slag, till exempel almanackor, golfbollar eller pennor med företagets logtype eller namn på, är de avdragsgilla även i juletid.

Julbord/julfest
För kunder gäller precis som vid all annan tid på året ett omedelbart samband med en affärsförhandling eller liknande för att representationsmåltider ska vara avdragsgilla. Då det sällan går att visa på något sådant omedelbart samband just vid tillfället för julbordet är det normalt inte avdragsgillt för företaget.

Julbord för anställda är att likställa med personalfest, vilket är avdragsgillt med 90 kr per person exklusive moms. För att få avdrag får inte företaget ha fler än två personalfester per år. Utöver kostnaderna för maten får ytterligare avdrag göras för kringkostnader, till exempel hyra av lokal eller underhållning, med 180 kr per person exklusive moms. Avdragsrätten gäller även anställdas familjemedlemmar, anställda som pensionerats och styrelseledamöter. Resa och logi i samband med personalfest på annan ort är normalt skattefri för den anställde och dennes familj under förutsättning att det är fråga om maximalt en övernattning.

Dela den här artikeln!