Hem/Hemnetknarkare tar fram den privata surfbrädan

Hemnetknarkare tar fram den privata surfbrädan

Av: |Publicerat: 2015-03-19|

Uttrycket ”ombyte förnöjer” får allt större plats i vår vardag. Vi byter kläder, telefon, dator, soffa, semesterort, bil, (och partner?) som aldrig förr. Även byta hem har blivit ett ”nöje” som många svenskar ägnar sig åt, åtminstone om man får tro statistiken över antalet besökare på Hemnet: under vecka 6 2015 låg Hemnet på plats nr 5 på listan över webbplatser med flest besökare – 1 763 678 stycken (www.internetstatistik.se). Hemnetknarkare – eller det kanske mer politiskt korrekta Hemnetberoende – har blivit ett begrepp.

Sanktionerat surfande?

Det kan tyckas att sökandet (eller drömmandet) efter nytt hem borde vara var mans/kvinnas rättighet och att det borde få ske vilken tid på dygnet som helst så att man inte går miste om sitt drömhem som kanske dyker upp – och Gud förbjude hinner bli sålt – mitt på dagen under arbetstid. Men vad säger egentligen lagen om privat surfande på arbetstid?

Vad säger lagen?

Det finns ingen direkt lagstiftning kring vad som är tillåtet internetanvändande på arbetstid, men det blir allt vanligare att bolag utarbetar en policy kring detta. Arbetsgivaren har enligt personuppgiftslagen rätt att kontrollera privat användande på arbetstid och arbetsplatsen, samt användande av arbetsgivarens arbetsredskap (datorn), för ”berättigade ändamål”. Det vill säga: din arbetsgivare får kontrollera ditt internetanvändande om det finns skälig anledning att tro att missbruk förekommer.

Surf-pust

Det råder dock delade meningar kring om privat surf verkligen är skadligt för företaget. Två svenska arbetslivsforskare menar att privatsurfandet inte är så dyrt och skadligt för arbetsplatsen som tidigare undersökningar gjort gällande. I själva verket kan det vara bra för arbetsplatsen eftersom ”slösurfande” bland annat fungerar som återhämtning under en intensiv arbetsdag. (http://www.svt.se/nyheter/sverige/privatsurfning-kan-gynna-arbetet)

Oavsett om ditt drömhus säljs innan visning eller du går miste om 75 % rabatt på Malaysiaresan för att tiden hade gått ut på Groupon, är det en bra idé att ta reda på vad just ditt bolag har för syn på privatsurf.

Texten är skriven av Jenny Douhan, Revisor på Revideco

 

Dela den här artikeln!