Hem/Kravet på aktiekapital sänks till 25 000 kr

Kravet på aktiekapital sänks till 25 000 kr

Av: |Publicerat: 2019-12-02|

Den 28 november beslutade riksdagen att lägsta tillåtna aktiekapital i privata aktiebolag blir 25 000 kronor från och med den 1 januari 2020.

Sänkt aktiekapital för nystartade bolag

Beslutet innebär att den som startar ett aktiebolag efter den 1 januari endast behöver ett aktiekapital på 25 000 kr. Det som avgör vilka regler som gäller är stiftelsedatumet. Är bolaget stiftat under 2019 gäller fortfarande det gamla kravet på 50 000 kr.

Det kan alltså vara frestande att vänta till efter årsskiftet om man funderar på att starta ett aktiebolag men det finns också fördelar med att starta bolaget innan nyår. Det är till exempel att det ger ett större lågbeskattat utdelningsutrymme att äga aktierna vid årets ingång.

Det sänkta aktiekapitalet förväntas leda till fler startade aktiebolag. Vi på Revideco hjälper dig gärna att starta ett aktiebolag.

Sänkt aktiekapital för befintliga bolag

Att kravet på aktiekapital sänks innebär att befintliga aktiebolag också har möjliga att sänka sitt aktiekapital. Det kan till exempel göras för täckning av förlust eller för återbetalning till aktieägarna. De skattemässiga reglerna vid återbetalning är dock relativt krångliga. Därför rekommenderar vi att ni tittar på vilka konsekvenser det får innan ni genomför en nedsättning av aktiekapitalet. Om du är kund hos oss kontakta gärna din kontaktperson på Revideco om du vill veta mer. Om du inte är kund hos oss i dagsläget och vill ha hjälp med detta så kontakta oss gärna.

Viktigt att tänka på

Vad som är lätt att glömma bort när aktiekapitalet sänks är att det fortfarande finns regler om kapitalbrist och kontrollbalansräkning. Ett aktiekapital på 25 000 kr innebär att ett aktiebolag med uppstartskostnader på mer än 12 500 kr kommer att få kapitalbrist och formellt skyldigt att upprätta kontrollbalansräkning. Det kan därför ibland finnas anledning att välja ett högre aktiekapital.

Mer information finns på Bolagsverkets hemsida.

Dela den här artikeln!