Hem/Regeringens krispaket: Omställningsstöd med räkneexempel
Din guide till bättre inköp av redovisning och revision

Regeringens krispaket: Omställningsstöd med räkneexempel

Av: |Publicerat: 2020-04-30|

Omställningsstöd med räkneexempel:  Regeringen har idag offentliggjort ett nytt krispaket, eftersom det visat sig att det är lite krångligt att förstå hur omsättningsstödet beräknas så redogör vi här för regeringens omsättningsstöd med räkneexempel.

Omställningsstöd med räkneexempel

Storleken på stödet kommer att bero på hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft och variera mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader för mars och april 2020.

Vilka bolag omfattas av regeringens omsättningsstöd

För att ta del av omsättningsstödet krävs att företaget har haft en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret och ett omsättningstapp på minst 30 procent. Omsättningstappet beräknas på mars och april 2020 jämfört med samma månader förra året

Omställningsstödet ska kunna beviljas företag och organisationer som har F-skatt och betalas ut genom Skatteverket. Regeringens omställningsstöd kommer inte betalas ut till företag med hemvist i skatteparadis. Maxbeloppet föreslås vara 150 miljoner kronor per företag.

Omsättningsstöd med räkneexempel

Nedan räkneexempel var en del av presentationen av regeringens omsättningsstöd. Den exakta formeln för för stödet är i dagsläget oklart men dessa räkneexempel ger en fingervisning om dess storlek.

Företag 1 har för mars och april sammantaget fasta kostnader på 500 000 kr. Om det jämfört med föregående år är ett omsättningstapp med 50% får de totalt 187 500 kr,  dvs  37,5% i stöd.  Om tappet är 90% får de ett omsättningsstöd på 337 500 kr dvs 67,5%.
Företag 2 har för mars och april sammantaget fasta kostnader på 2 mkr. Om det jämfört med föregående år är ett omsättningstapp med 50% får de totalt 750 000 kr, dvs 37,5% i stöd.  Om tappet är 90% får de ett omsättningsstöd på 1 350 000 kr dvs 67,5%.
Företag 3 har för mars och april sammantaget fasta kostnader på 300 mkr. Om det jämfört med föregående år är ett omsättningstapp med 50% får de totalt 112.5 mkr, dvs 37,5% i stöd.  Om tappet är 90% får de ett omsättningsstöd på 150 mkr (50%), dvs företag 3 slår i maxtaket.

Vad är fasta kostnader

De exempel på fasta kostnader som nämndes på pressträffen var hyra och leasingkostnder. Leasing för taxibil i en taxiverksamhet användes som exempelbolag.

När träder omställningsstödet ikraft

Förslaget kommer att presenteras i en extra ändringsbudget från regeringen och ska behandlas i riksdagen. Under arbetet med att ta fram förslaget kommer regeringen att föra en dialog med EU-kommissionen. Förslaget kan komma att behöva godkännas av kommissionen ur statsstödssynpunkt.

Hur ansöker man?

Regeringen kommer att återkomma med mer information om den närmare utformningen av omsättningsstödet och hur och när man kan ansöka.

Dela den här artikeln!