Hem/Varning för bedrägliga årsredovisningar/kreditbetyg!

Varning för bedrägliga årsredovisningar/kreditbetyg!

Av: |Publicerat: 2013-08-16|

Bedrägliga årsredovisningar allt vanligare

Bedragare har upptäckt att Bolagsverkets inte detaljstuderar varje årsredovisning och därför kan släppa igenom årsredovisningar med falska siffror.

Årsredovisningar förfalskas

Dessa förfalskade årsredovisningar utnyttjas till att ge sken av hög kreditvärdighet och ger bedragarna en möjlighet att köpa varor och tjänster på kredit. Varorna betalas aldrig men bluffen genomskådas normalt inte förrän kronofogden kopplas in.

Uppdagas inte förrän vid konkurs

Ett numera konkursat företag i Stockholmstrakten fick med hjälp av en förfalskad årsredovisning sin kreditvärdighet höjd från B till AAA och beställde mycket byggmaterial och maskiner som de aldrig betalade.

Bolag utan revisor mindre trovärdiga

Detta ses som en följdverkan av den slopade revisionsplikten för mindre aktiebolag. En årsredovisning utan någon form av utlåtande eller verifiering från en självständig funktion (revisorn) blir helt enkelt mindre trovärdig. Det är idag inte Bolagsverkets sak att granska en inkommen årsredovisning.
Med andra ord: lite sund misstänksamhet kan vara på sin plats och ta in uppgifter/referenser från flera håll när du har med en ny kund som inte har revisor att göra.

Dela den här artikeln!