Vilken redovisningsmetod ska man välja?

När det kommer till bokföring finns det två olika metoder att välja mellan: kontantmetoden och faktureringsmetoden. De två metoderna berör bokföringen på olika sätt och hur man arbetar med dem varierar därför.

Vilken bokföringsmetod man ska använda för sitt företag är en av de viktigaste frågorna att ställa sig när det kommer till hur företaget ska bedrivas och hur bokföringen ska skötas.

Det är helt upp till dig själva vilken av metoderna du vill använda, men man brukar säga att kontantmetoden är något enklare att förstå sig på och bokföra enligt. Blir företaget tillräckligt stort, har du dock inget annat val än faktureringsmetoden.

Låt oss berätta mer om de olika metoderna och vad de innebär. Förhoppningsvis kommer denna artikel ge dig en bättre uppfattning om de två redovisningsmetoderna och hjälpa dig att välja rätt metod för din verksamhet.

värdera ägarledda bolag

Vad är skillnaden mellan kontantmetoden och faktureringsmetoden?

1. Vad är kontantmetoden?

Kontantmetoden, eller bokslutsmetoden som det också kallas, innebär att bokföring av inkomster och utgifter sker när du får betalt, respektive betalar fakturorna. Det vill säga när en fordran betalas av din kund eller när ditt företag har betalat en leverantörsskuld.

För kundfakturor gäller:

 • Intäkt bokas mot bankkonto när fakturan betalas.

För leverantörsfakturor gäller:

 • Kostnad bokas mot bankkonto när fakturan betalas.

Att bokföra enligt kontantmetoden anses många gånger vara en enklare version av löpande bokföring, i och med att det bara är inbetalningar och utbetalningar som bokförs. På så vis försvinner ett led i bokföringen, eftersom leverantörsskulder och kundfordringar utelämnas.

Används av bolag som har en nettoomsättning på max 3 miljoner kronor per år

Kontantmetoden tillämpas ofta av enskilda näringsidkare och andra verksamheter som har en nettoomsättning på mindre än 3 miljoner kronor per år.
Andra verksamheter som använder denna bokföringsmetod är sådana som inte har så många transaktioner under ett räkenskapsår eller där omsättningen inte uppnår något större belopp.

Överskrider din nettoomsättning 3 miljoner kronor under året är du skyldig att anmäla en övergång till faktureringsmetoden hos Skatteverket, vilket mest lämpligt görs inför nästa räkenskapsår.

Till skillnad från faktureringsmetoden, ska bokföringen av inkomster och utgifter enligt kontantmetoden ske när pengarna har överförts. Men mer om det nedan.

Fördelar med kontantmetoden

 • Det är enklare att förstå.
 • Det ger dig ett moment mindre att bokföra.
Vad gör en redovisningsbyrå?

2. Vad är faktureringsmetoden?

Faktureringsmetoden, eller fakturametoden som det också kallas, används vid löpande bokföring och innebär att du bokför kundfakturor i samband med att de skapas, och leverantörsfakturor när de kommer in:

 • När du får en faktura som är din att betala, ska du bokföra att du har tagit emot den och således har en skuld till en leverantör, alltså en leverantörsskuld.
  När du betalar fakturan, vilket kan ske långt senare, ska du bokföra att betalningen av din skuld är genomförd och att din skuld försvinner. Vid betalning, bokförs detta och leverantörsskulden försvinner, vilket innebär att bokföringen sker i två etapper.
 • När du skickar en faktura som en kund ska betala, sker det motsatta. I samband med att du ställer ut en faktura till en kund, ska du bokföra att du förväntar dig att du ska få betalt, alltså att du har en fordran som också kallas för kundfordring. När kunden har betalat, ska du bokföra att du har fått betalt och således blir av med fordran. Vid betalning, bokförs detta och kundfordran försvinner. Även här sker bokföringen i två etapper.

Används av bolag som har en nettoomsättning över 3 miljoner kronor per år

För verksamheter som omsätter över 3 miljoner kronor, är det är obligatoriskt att använda faktureringsmetoden, vilket är praxis för aktiebolag.

Du som bokför enligt faktureringsmetoden, redovisar moms i momsdeklarationen tidigare än andra som använder kontantmetoden. När du registrerar ditt företag för redovisning av moms får du ange om du vill använda faktureringsmetoden.

Till skillnad från kontantmetoden, ska alla fakturor enligt faktureringsmetoden bokföras direkt.

Varför ska man välja faktureringsmetoden vid fakturering? Fördelar:

 • Det ger dig en bättre överblick över bolagets ekonomiska ställning under året.
 • Det ger en bra överblick över obetalda fakturor.
 • Det gör det möjligt för dig att använda fakturaskanning, samt hänga med i digitaliseringen.
Vad gör en redovisningsbyrå?

Hur väljer man redovisningsmetod?

När du startar företag får du som företagare välja mellan kontantmetoden eller faktureringsmetoden, så se till att välja en smart redovisningsmetod.

Alla är inte helt bekanta med vad skillnaden är mellan de två metoderna eller att man kan välja kontantmetoden om man omsätter mindre än 3 miljoner kronor per år.

Därför rekommenderar vi dig som bokför själv att i första hand använda kontantmetoden, för att inte krångla till det i onödan.

Varför anlita redovisningsbyrå?

3 snabba frågor – Så väljer de rätt redovisningsmetod

 1. Kommer ditt företag ha en nettoomsättning på över 3 miljoner kronor per år?
  • Ja – Du har inget val, och måste välja faktureringsmetoden.
  • Nej – Gå vidare till fråga 2.
 2. Är det viktigt för dig att använda dig av digitala leverantörsfakturor?
  • Ja – Välj mellan kontantmetoden och faktureringsmetoden.
  • Nej – Gå vidare till fråga 3.
 3. Vill att resultatet ska vara så rättvisande som möjligt varje månad?
  • Ja – Välj faktureringsmetoden.
  • Nej, det spelar ingen roll pga liten omsättning – Välj kontantmetoden.

Kan man byta från kontantmetoden till faktureringsmetoden?

Ja, har du kontantmetoden idag, men av någon anledning ångrar dig och vill byta redovisningsmetod, går det bra att byta till faktureringsmetoden utan något särskilt godkännande. Ändringen måste du däremot meddela till Skatteverket.

Varför ska jag ta hjälp av en redovisningsbyrå?

Enligt bokföringslagen är alla företag skyldiga att bokföra samtliga affärshändelser och måste varje räkenskapsår avsluta den löpande bokföringen med ett årsbokslut eller en årsredovisning.

Många företagare upplever at de inte riktigt hinner med bokföringen, att det känns betungande eller tråkigt och vill inte sköta den själv. Vanligt är också att man inte vågar, för att man är orolig att göra något fel.

Då kan man välja att lägga över delar av eller hela bokföringen och redovisningen till en redovisningsbyrå. Fördelarna med att anlita en redovisningsbyrå är många och har du ekonomin att överlåta ekonomin, rekommenderar vi att du gör det i ett tidigt skede för ökad kontroll och struktur från start.

Så väljer du rätt redovisningsbyrå

Vilken redovisningsmetod ska man välja? Boka ett möte med oss och få hjälp!

Revideco är en kombibyrå, vilket innebär att det förutom auktoriserade redovisningskonsulter även finns företagsrådgivare och auktoriserade revisorer på ett och samma ställe, som borgar för en hög kunskapsnivå inhouse.

Vi är också medlemmar i MGI Worldwide vilket innebär att vi kan stötta med internationella frågor ca 100 länder förutom i Sverige. Vi skräddarsyr lösningar för våra kunder, vilket betyder att vi också stöttar i att hitta den idag enklaste lösningen för just ditt bolag.

Kontakta oss

Oavsett hur dina behov ser ut, är du alltid varmt välkommen att kontakta oss på e-post eller telefon. Vi ser fram emot att höra ifrån dig!

Så väljer du rätt redovisningsbyrå