Svårt få banklån? Anlita en revisor!

Av: |Publicerat: 2015-03-25|

Är du en digital entreprenör som har svårt att få banklån? Du är inte ensam. Det visar en undersökning som Företagarna har gjort. Mer än hälften av småföretagarna – och dit kan man ju räkna många nystartade IT-företag – upplever det som svårt, eller mycket svårt, att få låna på banken. Vi på Revideco har många gånger varit i kontakt med företagare som har kanonidéer, men svårt att finansiera en bra start. Men lugn, det finns hjälp att få.

Svaårt förklara det nya

Det är väl i och för sig en schabloniserad bild att säga att bankvärlden är en traditionell bransch. Men helt klart är det ofta så att företag i teknikens framkant kan ha svårt att förklara för en bankman/bankkvinna att den idé man har är något att satsa på. Särskilt när det handlar om något helt nytt, som inte tidigare finns på marknaden, uppstår frågetecken. Det är alltid lättare att förstå något mer traditionellt och hur man ska kunna tjäna pengar på det.

Banken en hämsko?

Om man ser det ur bankens perspektiv: den är mån om att pengarna som lånas ut ska betalas tillbaka med ränta. Det är bankernas grundläggande affärsidé. Inte att satsa och chansa. Tyvärr innebär det här att många bra affärsidéer aldrig får utvecklas, vilket är tråkigt både ur nyföretagarens perspektiv, men också eftersom Sverige behöver nya företag med produkter och tjänster i teknisk framkant.

Vad att göra?

Det hela är ofta ett pedagogiskt problem. Du som företagare tycker att det är det är självklart och har säkert en bra affärsplan. Sedan tar det stopp. Hur är det med ordning och reda i företaget? Hur har pengarna som redan satsats använts och vilken finansiell plan finns för framtiden?

Anlita en medlare

Det är här en redovisningskonsult och/eller en revisor kan bli den medlare som underlättar vid kontakterna med banken. De kan hjälpa till med att styra upp dina siffror och presentera dem på ett sätt som banken känner igen. De kan bistå med råd inför mötet eller följa med och lägga fram sin syn på saken. Självfallet är det så att dessa ord kan väga tungt när banken ska gå vidare med låneansökan.

Även i andra sammanhang, t ex vid kontakter med investerare och riskkapitalbolag, har du god nytta av en ”bisittare” som med sin kunskap om ekonomi hjälper dig bedöma föreslagna avtal och villkor.

… som vet vad som krävs

De allra flesta nystartade IT-företag behöver inte enligt lag ha en revisor. Men det är absolut inget som hindrar att man anlitar en revisor för annat än att göra en revision i företaget. En erfaren revisor har varit med om många nya företag och vet vad som krävs för att det ska lyfta. Han eller hon har också varit med om motsatsen och kan dra i nödbromsen om din affärsidé inte håller eller något behöver arbetas om. Ett enkelt möte, kanske ett par gånger per år, är väl investerade pengar i det långa loppet.

Vi på Revideco älskar både nya företag och nyföretagare. Att vara med från början och se hur en affärsidé utvecklas till något stort är bland det roligaste vi vet. Låt oss följa med på din resa också!

Texten är skriven av Erik Emilsson, VD på Revideco.

 

Dela den här artikeln!