Julhälsning från VD Antti

Av: |Publicerat: 2022-12-15|

Det här är min andra julhälsning som Revidecos VD. I den förra skrev jag om motorsågar och kärleksbombning. Den här handlar om hur det regnar framtidsstudier och att hållbarhet inte bara är källsortering.

Det ringde en journalist

Han hade sett en film på vår hemsida. I filmen beskriver vi, med ett försök till torr revisorshumor – vilka vi är. Mest för att slippa de där jobbansökningarna där man kan urskilja de vassa armbågarna redan mellan raderna. De kan få jobb någon annanstans tycker vi.

Journalisten hade frågor om personalomsättning och liknade och jag svarade så tydligt som jag kunde. Jo jo, vi hade en personalomsättningshastighet på 2 % förra året. Ja ja, mer än var 10:onde hos oss har en gång slutat men kommit tillbaka. Nej nej, i förhållande till andra har vi har inga större problem med att hitta anställda med rätt kompetens…

Det regnar framtidsstudier

Regnar det framtidspaningar och framtidsstudier i er bransch? Det har det gjort i revisions och redovisningsbranschen senaste veckan. Framtidsspaningar i all ära, men det finns ju bara en sak vi vet om framtiden. Och det är att den sannolikt kommer att bli bättre än idag. Åtminstone på sikt.

Det står det aldrig i de här studierna och det tycker jag är lite trist. Fokus ligger på alla de utmaningar som vi står inför. Det är klart som korvspadet att vi ska ha utmaningar. Och det är jättebra att det finns de som pekar på vilka utmaningarna är. Men, om vi påminns om att vi faktiskt har det rätt bra – ur ett rent evolutionärt perspektiv, så känns det enklare att tackla alla utmaningar. Eller hur?

#tillsammans istället för #ensam

En av de  megatrender som beskrivs i dessa framtidsspaningarna är vad som driver de yngre generationer som nu tar plats på arbetsmarknaden. För det finns en generell skillnad. Den är att istället för den ökade individualisering som man sett i föregående generation så ökar viljan att tillhöra ett kollektiv och man värdesätter trygghet högre än tidigare generationer. Förändringen innebär att belöning inte längre ensam är den starkaste drivkraften.

Det här tycker jag är väldigt spännande. För det går att dra slutsatsen att en bra lön inte längre räcker för att vara en attraktiv arbetsgivare.

Hållbarhetsredovisning – en möjlig konkurrensfördel

Vi har för andra året skrivit en hållbarhetsrapport. I den vill vi visa hur vi följer upp vårt arbete inom ekonomisk, miljömässig men inte minst social hållbarhet. Bland annat redogör vi för vår medarbetarnöjdhet och personalomsättning.

Det finns många sätt att särskilja din verksamhet från andras, men har du tänkt på att de företag som överhuvudtaget beskriver sitt hållbarhetsarbete kan få en viktig konkurrensfördel i en värld där pengar inte längre betyder allt?

Tappade affärer

Ska jag vara ärlig så tänkte inte jag på det här när vi drog igång vårt egna hållbarhetsarbete. Jag fokuserade på de kundförfrågningar där vi blivit bortsorterade eftersom vi inte hade en hållbarhetsredovisning på plats. Det här är bara en av de många positiva effekter vi ser i efterhand.

Inför det nya året hoppas jag att fler företag sätter hållbarhet längre upp på sin agenda. Hållbarhetsarbete är inte bara källsortering.

Jag, tillsammans med alla mina medarbetare på Revideco, önskar dig en God Jul och ett Gott Nytt År! Ta vara på dig!

Ps Jag och journalisten fortsätter surra en stund och samtalet slutar i att jag blir inbjuden för att prata på tidningens Avspark i januari med temat ”Rekrytera och behålla medarbetare – så gör du” Vill du få inspiration, anmäl dig till eventet här. Ds

Och den där filmen, den hittar du här:

Dela den här artikeln!