Skattefri privat sjukvård tas bort

Av: |Publicerat: 2018-05-17|

Nyheter om skattefri privat sjukvård

Som vi pratat om många gånger så har det varit förmånligt att ta privata, icke-offentliga sjukvårdskostnader i bolaget istället för privat. Visserligen inte avdragsgillt för bolaget, men eftersom den anställde/delägaren inte blivit förmånsbeskattad så har det ändå varit riktigt lönsamt ur ett skatteperspektiv.

Beslut idag

Från och med den 1 juli i år så kommer det inte längre att finnas någon skattemässig fördel med att göra på det här sättet, eftersom riksdagen idag röstade igenom att ta bort detta.

Påverkar många

Detta kommer även att påverka den privata sjukvårdsförsäkring, som varit populär i många bolag. Över en halv miljon svenskar har haft en sådan försäkring, då det varit skattemässigt förmånligt för bolaget att ge en sådan förmån till den anställde. Nu blir alltså den förmånen jämförbar med lön från den 1 juli, och därför inte alls lika intressant.

Tips

Om ni har en sådan privat sjukvårdsförsäkring i bolaget, och gärna vill fortsätta ha det, så kan det vara på sin plats att nämna att förmånsbeskattning sker på premier som betalats efter den 1 juli. Det tolkar vi som att man mycket väl kan betala en premie för sjukvårdsförsäkring som gäller tid efter den 1 juli i år, till exempel för några år framåt i tiden, bara man är noga med att den har betalats före 1 juli.

 

Dela den här artikeln!