Gästblogg: Cyberattack – ett hot på riktigt?

Av: |Publicerat: 2016-11-23|

Gästbloggare-vinjettVad skulle det kosta ditt företag om ni blev utsatta för en cyberattack som blockerade er digitala kommunikation med omvärlden, förstörde databaser eller spred ut företagsinterna hemligheter på internet? Säkerligen ett skräckscenario för många bolag i dagsläget.

Frågan kom upp när en kund till mig undrade hur det kom sig att inbrottsförsäkringen inte gällde när någon hackat sig in och låst företagets alla datorer? De hade ju brutit sig in i deras datasystem?
Kanske dags att inse att inbrottstjuvarna inte klär sig i randigt längre, tyckte kunden lite irriterat.

Ja, det har han nog en poäng i. Idag är vi mer digitaliserade och mer beroende än någonsin av att datorer, mail och telefoner fungerar för hela verksamheten. Men vad gör vi egentligen för att säkerställa att skyddet är fullgott? Vi har larm på dörren, men knappt lösenord till datorn. Går det ens att skydda sig?

Frågorna är många och svaren få.

Ett antal försäkringsbolag har snappat upp den här frågan och utformat en försäkring som är tänkt att minimera förlusterna vid en cyberattack. Först ut var de stora amerikanska försäkringsbolagen men det senaste året har även några svenska aktörer hakat på.

Vad täcker försäkringen?

Det finns olika varianter, från mindre till mer omfattande försäkringar. Det som kan ingå är försäkring vid avbrott som beror på säkerhetsproblem, fel i programmering och handhavande, attacker, rensning av felaktiga filer och återställande av data, kriskommunikation m m. Det finns också enklare varianter som täcker skador som uppstår p g a virus, trojaner, intrång från hackers och andra attacker. I detta ingår också dygnet runt-stöd för hjälp att identifiera och stoppa intrång, m m.

… och vad kostar det?

Här kommer några exempel på vad det kan kosta beroende på bransch, omsättning och försäkringsskydd.

Premieexempel:

Verksamhet Omsättning Belopp Premie
E-Handel 3 MSEK 1/5/10M 3 – 8 – 14 tkr
Byggföretag 50M 1/5/10M 12- 46 – 60 tkr
Handel 30M 1/10M 13 – 42 tkr
Transport 10M 1/3M 8 – 14 tkr

 

Efterfrågan är än så länge relativt låg men frågan är väl om inte behovet är relativt stort? Hur skulle ditt företag klara sig om alla datorer blev kidnappade och verksamheten låg nere i 3 dagar, 7 dagar eller 2 veckor?

Är ni väldigt beroende av era datorer i den dagliga verksamheten, be er försäkringsförmedlare om en offert och information om vad ni kan försäkra er emot och vad som ligger på er att täcka upp rent mjuk- och hårdvarumässigt. Ta reda på vad just ditt företag kan göra för att skydda er.

Gästbloggare:
Jens Carlqvist, expert på sakförsäkringar, Cover Consulting

Dela den här artikeln!