Köpa bil på företaget – artikelsamling

Av: |Publicerat: 2019-04-26|

Planerar du att köpa bil på företaget?  Vi har sammanställt ett antal artiklar som passar dig som planerar att köpa bil på företaget. Artiklarna svarar på vanliga frågor vi fått från företagare om bilar och bilköp genom åren. Hoppas att vi har svaret på just din fråga!

Köpa bil på företaget

Här kan du läsa om hur och varför du kan omvandla bilförmånen till ett nettolöneavdrag, när du blir skyldig att betala bilförmån, hur drivmedelsförmån för elbilar fungerar, om du ska betala drivmedelsförmån eller ta milersättning och hur reglerna för förmånsbeskattning på trängselavgifterna ser ut samt om du ska köpa eller leasa tjänstebilen.

Omvandla bilförmån till nettolöneavdrag

Är du ägare och anställd i ett bolag och har bilförmån? Visste du att du kan räkna upp din lön med bilförmånen till ditt löneunderlag genom att använda dig utav nettolöneavdrag istället för bilförmån? I den här artikeln går vi igenom fördelarna med nettolöneavdrag och ger sedan ett exempel för att visa att det inte blir någon skillnad för varken den anställde eller bolaget avseende skatter och avgifter utan enbart en bokföringsmässig åtgärd. Det här är en riktig ”eye opener” för många! Läs mer här.

Då blir du skyldig att betala bilförmån

Den här artikeln behandlar frågan om du ska betala förmån för bilen och hur förmånen beräknas. Har du fått möjligheten att använda en tjänstebil som du även använder privat? Då har du fått en skattepliktig förmån som du skall beskattas om du inte endast använder bilen privat i ringa omfattning. Mer om vad ringa omfattning innebär hittar du här.

Drivmedelsförmån eller milersättning

I den här artikeln reder vi ut drivmedelsförmån och milersättning. Vad gäller om jag själv står för bensinen och vad gäller om bolaget står för bensinen, ja eller dieseln, etanolen eller gasen? Drivmedelsförmån eller milersättning? Läs mer här.

Förmånsbeskattning för trängselavgifter

Från och med 1 januari 2018 ska förmån påföras trängselskatt och infrastrukturavgifter vid privat körning med förmånsbil. Det påverkar skatten på upp till 80 000 personer bara i Stockholm enligt P4. Men när ska förmån på trängselskatt beskattas? Läs om det här.

Tjänstebil eller privatbil, vad är mest förmånligt?

I en bra artikel från företagande.se så får du också svar på om du ska köpa privat bil eller satsa på en tjänstebil. I den artikeln hittar du värdefull information om ger vi dig förutsättningarna för dig att kunna räkna på vilket som är mest fördelaktigt för just dig. Läs mer här.

Bra länkar

Skatteverket har en hel sida som hantera bland annat hur man räknar ut bilförmånen och reglerna runt körjournal. Du hittar sidan här. BL info har sammanfattar reglerna som du hittar på skatteverkets hemsida på ett bra och överskådligt sätt, här hittar du dem. Funderar du på hur de här reglerna fungerar för dig som har enskild firma eller handelsbolag, läs mer här.

Ok, hoppas att du tycker att artiklarna var intressanta och gav dig svar på dina frågor om att köpa bil på företaget. Vi skriver de här artiklarna för att vi bryr oss om våra kunder och för att vi vill förenkla er vardag. Är du inte kund hos oss men vill veta lite mer om vilka vi på Revideco är? Kontakta då oss här.

 

Dela den här artikeln!