Bokföra själv – att tänka på

Av: |Publicerat: 2019-06-17|

Har du startat ett eget aktiebolag och funderar på att bokföra själv? Att bokföra själv kan ibland vara en bra idé eftersom du får en väldigt bra insikt i bolagets ekonomi och lär dig en hel del om hur det är att vara företagare. Här tar vi upp några av de saker som är viktiga att tänka på.

Har du tid att bokföra själv?

Den första frågan du måste ställa dig om du funderar på att bokföra själv är om du har tid att göra det? Bokföringen är en viktig del av företaget och en förutsättning för att kunna betala skatter och avgifter korrekt. Att hamna i problem med Skatteverket är inget någon egenföretagare vill uppleva. Att alltid behöva göra bokföringen på natten dagen innan momsen ska redovisas är ingen bra idé. Även om det kan kosta en del att ta hjälp med bokföringen så kommer det alltid vara mer lönsamt för dig som företagare att sälja dina varor och tjänster än att ägna den tiden åt bokföring så om du känner att du har för mycket att göra, ta hjälp med bokföringen!

Ta hjälp av en redovisningskonsult eller revisor

Oavsett hur enkelt du tycker det verkar vara att bokföra själv så är det i princip aldrig det. Därför är vårt viktigaste råd till dig som funderar på att bokföra själv att ta hjälp av en redovisningskonsult eller en revisor. Ta gärna hjälp redan på en gång så allt blir rätt redan från början, det är inte så roligt att bokföra ett helt år och sedan inse att allt är fel. Du kan sedan ta hjälp av konsulten med löpande avstämningar för att säkerställa att bokföringen är korrekt, i början kan det ske ofta men om du är duktig på bokföringen kan det senare ske mer sällan. Vi hjälper dig gärna med det genom vårt supportpaket för dig som bokför själv.

Det vi alltid rekommenderar att du tar hjälp med är årsavslutet. Det vill säga bokslut, årsredovisning och deklaration. Det är få egenföretagare som klarar av det själv. Om du tar hjälp kan du dessutom få många goda råd om skatter och annat som du kanske missar om du gör det själv.

Välj bokföringsprogram

Bland de första du behöver göra är att välja vilket bokföringsprogram du ska använda. Här finns det flera olika alternativ på marknaden och alla har sina fördelar och nackdelar. Vi hjälper dig gärna att välja rätt. Kontakta gärna mig eller någon av mina kollegor om du vill komma igång med att bokföra själv.

Dela den här artikeln!