Hem/Drivmedelsförmån elbil – så funkar det

Drivmedelsförmån elbil – så funkar det

Av: |Publicerat: 2018-04-04|

Det blir vanligare med elbilar och vi börjar få fler och fler frågor om hur drivmedelsförmån ska hanteras – då många ”tankar” sina elbilar på jobbet. Vi har därför sammanställt mycket kortfattat vad som gäller avseende drivmedelsförmån elbil, så att du vet vad som gäller.

Skillnad mellan privat ägd bil och förmånsbil

Om företaget står för elen blir du förmånsbeskattad för fritt drivmedel i form av el som värderas till marknadsvärdet multiplicerat med 1,2 om du har en förmånsbil. Om du använder din egen bil beräknas drivmedelsförmånen till marknadsvärde.

Enligt Skatteverket beräknas förmånen utifrån dels uppskattad åtgång av el per mil, dels marknadsvärdet för elen (t.ex. priset/kWh). Dessa uppgifter behövs tas fram av arbetsgivaren för varje bil då förbrukningen är olika för respektive bil.

Driver du bolag? Läs artikeln: Förmånsbil – allt om bilförmån för dig med företag

Räkneexempel drivmedelsförmån elbil

Om vi antar att elförbrukningen per mil uppskattas till 1,40 kWh och priset per kWh uppskattas till 1,70 kronor. Marknadsvärdet uppgår då till 2,38 kronor/ mil (1,40 x 1,70). Om du kör 50 mil privat, leder det till ett skattepliktigt förmånsvärde på 142,80 kr (50 x 2,38 x 1,2). Som nämnts ovan multipliceras enbart det skattepliktiga förmånsvärdet med 1,2 om du även har en förmånsbil och annars inte.

Milersättning ofta ett bättre alternativ

Om du istället betalar för elen privat får du milersättning på 9,50 kronor vid användning av en förmånsbil och 18,50 kronor vid användning av din privata bil.

Driver du bolag? Läs artikeln: Förmånsbil – allt om bilförmån för dig med företag

MER OM FÖRMÅNER

När ska man betala förmån för bilen?

Vill du veta mer om när du ska betala förmån för bilen och hur förmånsvärdet beräknas? Klicka här för att läsa mer >>

Dela den här artikeln!