Sommarhälsning – om att vara en hållbar arbetsgivare

Av: |Publicerat: 2019-07-03|

Det pratas mycket om att vara en hållbar arbetsgivare idag. Det handlar om att göra rätt för sig, att ha en etisk grund att stå på, och, naturligtvis, att vidta åtgärder för att minska företagets negativa miljöpåverkan. Allt detta är utmärkt, och vi på Revideco försöker efter bästa förmåga att dra vårt strå till stacken. Men jag tycker att ett perspektiv ofta glöms bort i den här diskussionen, nämligen hållbarhet i det mänskliga perspektivet.

Alla är vi människor

För det är människor vi arbetar tillsammans med. Våra superentreprenörer till kunder, våra fantastiskt duktiga samarbetspartners, och naturligtvis alla enastående Revidecomedarbetare – alla är vi människor! Och människor vill bli behandlade på ett mänskligt sätt, inte som produktionsresurser eller mjölkkossor.

Det mänskliga i företagandet

Jag tycker mig se att det mänskliga i företagandet ofta underskattas. Quick fix-aktiviteter som after-work, konferensresor utomlands, kundluncher och teambuilding i all ära, men eftersom det är människor vi jobbar med så måste det hållbara människoperspektivet genomsyra allt det vi gör.

Det tar tid och kostar pengar

Är det något jag insett så är det att det mänskliga måste få ta tid. Och kosta pengar. Medkänsla, att bry sig, och tid för informella samtal är oförenligt med quick fix-tänkande, det måste vara äkta! Förutom att vi och övriga inblandade människor då mår bättre, så är min övertygelse efter ett långt företagarliv att det också lönar sig ekonomiskt i längden.

25 år som hållbar arbetsgivare – och vi blir aldrig fullärda

Vi på Revideco har haft det framför ögonen i alla de 25 åren vi funnits. Och vi blir aldrig fullärda. Vi försöker att ständigt påminna oss om detta, och kanske speciellt i känsliga situationer. När ett samarbete med en kund blir konfliktfyllt, eller vägarna skiljs åt med en medarbetare. Så att vi hela tiden försöker behålla det mänskliga perspektivet i de beslut vi fattar, även tuffa och besvärliga sådana.

Den mänskliga vinsten är viktigare

Som ett belysande exempel så har vi i senare delen av juni alltid som mest att göra på jobbet. Jag är då oerhört stolt över att se hur alla medarbetare på Revideco hjälps åt och försöker ställa upp för den som har för mycket. Och att då även en erfaren medarbetare kan ställa upp för en nybörjare, eller kontorschefen tar på sig att göra bokföring åt en anställd som inte hinner med. På så sätt så kanske vi på kort sikt får några kronor mindre i vinst, men den mänskliga vinsten är oändligt mycket större.

Att skapa magi

Och nu är denna arbetsfyllda, roliga, stressiga tid på jobbet snart över för den här gången. Semestern närmar sig med stormsteg, den vila och återhämtning som är livsviktig för oss människor är snart här. Ta vara på den, koppla bort, koppla ner, koppla av – då skapas magi! Själv ska jag bygga hus, laga god mat, dricka ett glas champagne då och då, spela och sjunga och läsa mycket! Vad ska du göra?

Sommarhälsningar fr Erik!

Ps. Vi firar alltså 25 år som företag i år! Det kallar jag hållbarhet! Ds.

Dela den här artikeln!