Löneoutsourcing – Därför ska du ta hjälp med lön

Av: |Publicerat: 2022-01-26|

Lönehanteringen är något ditt företag sysslar med varje månad och lägger en hel del tid på, i den här artikeln går vi in på när och varför det är fördelaktigt att ta hjälp med lön för dig som företagare och lägga ut lönen på extern part.

Jag har inför den här artikeln intervjuat Agneta Södergren som arbetar på Revideco som auktoriserad lönekonsult och redovisningskonsult sedan 2011. Hon har genom åren hjälpt mängder med företag att ta hjälp med lön.

Vad hjälper du företag med?

Vi hjälper företag som behöver stöd i sin lönehantering i olika slags former. Antingen kör vi lönekörningen från start till mål alternativt fungerar som ett bollplank för de som gör lönerna själva. Förutom detta bistår vi med att hjälpa till med olika set-ups om man exempelvis vill digitalisera olika kringsystem, exempelvis resor, utlägg eller friskvård. Du kanske vill göra lönehanteringen mer digital både för dig som arbetsgivare, men också för dina arbetstagare. Våra kunder består av allt från ägarlöner till företag som har flera hundra anställda. Vi har möjlighet att anpassa oss efter kunden och vad kunden redan har i övrigt.

Hur vanligt är det att outsourca lönetjänsten?

Många större bolag med många anställda har ofta en egen löneadministratör inom bolaget. Dock finns även större bolag som lägger ut lönekörningen av flera olika orsaker. Exempelvis att det är svårt att hitta rätt person etc. Därav finns vi som kan hjälpa till med lönetjänsterna antingen kring hela processen eller att agera som ett bollplank.

När är det bäst att outsourca lönehanteringen?

När ditt bolag har mer än fem anställda och det känns mycket att få med allt i lagar, regler och kollektivavtal. Av vår erfarenhet av våra egna kunder är det vid dessa tillfällen som många vill ha hjälp alternativt ha någon att bolla tankar och idéer med.

Vad är fördelarna med att ta hjälp med lön i ditt bolag?

Genom att ta hjälp med lönerna har du alltid tillgång till expertis så att ditt bolag alltid följer lagar och avtal. Dina anställda kan ofta ha många frågor. När du tar hjälp med lönehanteringen så finns alltid en person att kontakta för svar på deras frågor. Trots att lagar och avtal för anställda är relativt oföränderliga, så sker en del förändringar som du som arbetsgivare behöver ha koll på. Exempelvis vid covid-19 där det varit många oklarheter kring stöd. Har du någon som hjälper dig med lönehanteringen så behöver du inte oroa dig för eventuella förändringar för där har du alltid expertis som ligger steget före dig.

Tidskrävande och måste bli rätt

Ditt företag hanterar lön varje månad, en process som dels är tidskrävande, men framförallt måste bli rätt. Att lägga ut lön på extern part gör så att du sparar tid och kan fokusera på din kärnverksamhet. Vidare, har du även ständigt ett bollplank att bolla dina frågor och idéer med.

Stort tack Agneta för intervjun! Jag hoppas att alla som läst det här nu känner sig klokare i frågan om när man ska ta hjälp med lön. Och vill du komma i kontakt med Agneta och hennes team, så klickar du här.

Dela den här artikeln!