Gästblogg: Peer-to-peer lending- så fungerar det

Av: |Publicerat: 2017-11-14|

peer-to-peer lending toborrowSofie Lundström VD på Toborrow gästbloggar hos Revideco för att förklara hur företagsfinansiering genom crowdlending, sk peer-to-peer lending fungerar – och vilket samhällsproblem peer-to-peer lending löser.

Svårt för småföretagare att få finansiering

4 av 5 jobb i Sverige skapas av dig. Småföretagare. Men över hälften av er småföretagare upplever att det är svårt att få finansiering. Denna problematik hämmar och håller tillbaka den svenska tillväxten tror vi.

Det är egentligen inget nytt, att den infrastruktur som finns för storföretag fortfarande lyser med sin frånvaro för småföretagare. Och det är kanske inte så oväntat – politik och mer trögflytande institutioner är ökända för att vara långsamma att ställa om för att möta nya behov hos nya typer av företag.

Branschen: Peer-to-peer lending

Crowdlending eller peer-to-peer lending är ett relativt nytt begrepp på den svenska marknaden men är ett beprövat och oerhört framgångsrikt koncept i andra delar av världen med pionjärer som Funding Circle och Lending Club.

Det handlar i stort sett om att vara en sammanförande plattform – en mötesplats – där företag får en enkel och smidig finansiering och långivarna får avkastning på sina pengar.

Så vad är fördelarna med peer-to-peer lending…

… för låntagare?

För svenska småföretag så är detta ett smidigt och enkelt sätt att hitta finansiering genom. Vi vet att finansiering är ett av dem största utmaningarna för småföretag i Sverige idag, trots att det är i just dessa bolag som svensk tillväxt skapas. Genom en digitaliserad och enkel låneprocess där du som låntagare sätter villkoren själv, slipper du sitta i långa möten med kostymklädda män som använder de svåraste orden hen kan för att förvirra dig.

… för långivare?

För långivarna finns det flera uppsidor med denna nya typ av finansiering. ISK, robotrådgivare och placeringar är alla bra sparformer, men alla är mer eller mindre utsatta mot börsens upp-och nedgångar. Via denna typ av tjänst kan du låna ut pengar till småföretag som inte är börsnoterade och få ränta på dina pengar på ett sätt som endast banker har haft möjlighet tidigare. Och dessutom stödjer du svenska småföretagares tillväxt och skapar nya jobb, det tycker vi är det viktigaste av allt!

Och det spelar såklart ingen roll du är en privatperson som vill låna ut 100 kr, eller ett företag som vill få avkastning på fjolårets vinst och vill låna ut 500 000 kr.

Men via peer-to-peer lending eller inte – det viktigaste är i slutändan att småföretag i Sverige lyckas hitta finansiering och därmed når sin fulla potential. Därför vill vi lista flera finansieringsalternativ som kan passa just ditt företag.

7 finansieringslösningar för småföretagare

Banklån

Här gäller det att hitta en bank och kontakt som kan och vill engagera sig, tror på ditt företag och är beredd att vara en del av din expansion.

Checkkredit

Check- eller kontokredit är knuten till företagets bankkonto och används som rörelsekapital. Krediten har en årsavgift som dras oavsett att den utnyttjas eller inte samt en avgift som är rörlig beroende på ditt utnyttjande.

Peer-to-peer lending

En mötesplats där låntagare (småföretag) och långivare (privatpersoner, företag) kan sammanföras och hjälpa varandra. Småföretagen söker lån och långivare söker placering för pengar.

Riskkapital

Riskkapital är pengar som kommer från riskkapitalföretag som bedömer att ditt företaget är intressant för en placering, vanligtvis i utbyte mot delägarskap. De är specialiserade på tillväxt, har ofta mer kapital att kunna utnyttja samt erfarenhet kring äger och styrelsefrågor.

Factoring

Ett sätt att låna pengar med kundfakturor som säkerhet. En av fördelarna är att du får pengarna fort, men det är ofta ett relativt dyrt sätt att låna pengar.

Bidrag

Vinnova, Sveriges innovationsmyndighet, Tillväxtverket och Jordbruksverket är alla exempel på organisationer där intressanta affärsidéer kan få bidrag. Oftast är organisationerna kopplade till en viss typ av verksamhet. EU tillhandahåller också ett antal olika typer av bidrag beroende på bransch och verksamhet.

Almi

Almi har statens uppdrag att erbjuda stöd till svenska företag. Utöver att tillhandahålla lån så kan Almi även erbjuda rådgivning, kurser etc.

Gästbloggen är skriven av Sofie Lundström som till vardags är VD på Toborrow. Toborrow är en peer-to-peer lending plattform där företag som vill växa sammanförs med långivare för att möta de nya finansieringsbehov som finns hos småföretagare idag. För mer info toborrow.se

Dela den här artikeln!