Skatteverket: Spärra obehörig adressändring och ombudsregistrering

Av: |Publicerat: 2022-02-02|

Skatteverket uppmanar till att spärra möjligheten till obehörig adressändring och ombudsregistrering. Anledningen? Falska ombudsanmälningar. Bedragare går in som ombud genom att skicka in pappersblanketter med förfalskade namnteckningar och företräder företaget i skattemässiga frågor. Dock är det inte bara ditt företag som kan påverkas av det här, utan även du som privatperson.

– Vi hoppas att alla som kan ansluter sig till våra spärrtjänster. Det är ett enkelt sätt att skydda sig mot bedrägeriförsök. Den nya spärren är för alla, inte bara för dem som annars har ombud, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverket.

Ny rutin för att motverka obehöriga ombudsregistreringar

Som resultat av det här har Skatteverket tagit fram nya rutiner för att motverka bedrägerierna. Rutinen går ut på att behörigheten nu endast kan fås efter två veckors fördröjning vid ny registrering via papper. Under denna tid blir du som berörd person meddelad om att ett nytt ombud har registrerats.

– Vi hoppas att många fler ansluter sig. Skatteverket kan inte ansluta alla automatiskt till de här tjänsterna, eftersom alla inte har möjlighet att använda e-legitimation. Vi behöver ha en pappershantering. Men vi kan ge en stark rekommendation, för den som kan, att ägna två-tre minuter åt att aktivera båda spärrtjänsterna för att öka sin säkerhet, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare inom folkbokföringen.

Spärra obehörig adressändring och ombudsregistrering

Dessutom har Skatteverket skapat en ny tjänst som spärrar möjligheten att anmäla ombud och ändra adressuppgifter på papper. Istället behöver ändringar göras via E-legitimation. Vi på Revideco vill på det här sättet påminna alla om möjligheten att spärra obehörig ombudsregistrering samt obehörig adressändring för att förhindra dessa typer av bedrägerier.  Nedan följer en lathund hur du gör för att tillämpa tjänsten.

Hur spärra obehörig adressändring?

Att spärra obehörig adressändring görs via e-tjänsten ”Spärra obehörig adressändring”. Detta innebär att adressändring endast kan göras genom e-legitimation.

Hur spärra möjligheten för obehöriga att anmäla ombud?

Börja med att logga in på Skatteverket. Att spärra ombudsregistrering görs via e-tjänsten Ombud och behörigheter. Tjänsten innebär att det inte blir möjligt att ändra ombud på papper för både dig själv och de företag du är firmatecknare för.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Du kan också läsa mer om misstänkta bedrägerier i tidningen Resultat.

 

 

Revideco har ett brett utbud av tjänster inom revision, redovisning och rådgivning med kontor i Stockholm, Göteborg, Skellefteå och Sundsvall. Vi tror på personligt engagemang. Så oavsett om du behöver en auktoriserad revisor, en redovisningskonsult eller bara lite goda råd hur du kan effektivisera fakturor eller löner – hör av dig.

Dela den här artikeln!