Att bestrida bluffakturor – så gör du steg för steg – varningslistan

Av: |Publicerat: 2025-06-23|

Att bestrida bluffakturor – steg för steg

Varje år betalar svenska företag bluffakturor för miljonbelopp. Fakturorna kan exempelvis avse en tjänst som företaget inte har beställt eller varor som aldrig kommer. En bluffaktura kan också framstå som en vanlig faktura, fast det egentligen rör sig om ett erbjudande. Tusentals företag betalar sådana fakturor innan de förstår att de har blivit utsatta för en bluff. Ibland betalas fakturor fast företaget anar oråd, av rädsla för att få inkassobrev.

Så hur ska man gå tillväga kring bluffakturor? Här har vi sammanställt en kort guide (läs mer hos Polisen och Kronofogden):

Steg 1: Ha koll på dina fakturor

Det är viktigt att företaget har koll på sina leverantörer och på så sätt har en uppfattning om vilka fakturor som är rimliga (och orimliga).

Ibland betalas fakturor som inte känns helt rimliga av rädsla för att få betalningspåminnelser eller inkassokrav. Men även efter en påminnelse eller inkassobrev kan man invända mot fakturan och polisanmäla, om vet med sig att det handlar om en bluffaktura.

Steg 2: Bestrid fakturan

Bluffakturor ska bestridas. Det innebär att motparten måste få veta att du motsätter dig betalningen och varför. Bestrid den felaktiga fakturan så snabbt som möjligt, eftersom det ökar dina möjligheter att få rätt mot företaget.

Vissa oönskade fakturor har en finstilt text som talar om att det är ett erbjudande du har fått och ingen egentlig faktura. Det är inte nödvändigt att bestrida en sådan faktura, men det är inte fel att göra det. Däremot är det viktigt att bestrida en faktura som inte är utformad till ett erbjudande.

Bestrid bluffakturor

Steg 3: Så här bestrider du en felaktig faktura

  • Bestrid fakturan genom att stryka ett streck över den och skriv exempelvis ”Invänder mot (bestrider) betalningsansvar – ej beställt”. Det är viktigt att det framgår att du motsätter dig fakturan och på vilka grunder. Om du inte stryker ett streck över fakturan, måste det framgå i meddelandet till motparten vilken faktura du avser.
  • Skicka din invändning (ditt bestridande) till företaget via mail eller rekommenderat brev så att datum och tid framgår. Det är även viktigt att du får bevis på att mottagaren har tagit emot invändningen. Vid mail ska du begära ett läskvitto.
  • Returnera fakturan till avsändaren.
  • Spara en kopia på allt som du har skickat till företaget.

När du har bestridit fakturan enligt ovan är nästa steg att vända sig till Polisen för att anmäla ett bedrägeriförsök.

Spara kopior på all din korrespondens med motparten. Det kan nämligen bli viktigt att kunna styrka datum och innehåll i bestridandet – ett tips är därför att föra dagbok över händelseförloppet.

Svensk Handels varningslista

Svensk Handel sammanställer en varningslista över oseriösa företag. De rekommenderar att du mailar din bestridan och CC:ar dem på varningslistan@svenskhandel.se, så uppdateras listan och fler varnas för oseriösa företag. Du kan också lämna in polisanmälan via dem.

Dela den här artikeln!