Kategori: Moms

Här kan du läsa om moms eller så kallad mervärdesskatt som i många fall ska betalas in till Skatteverket eller fås tillbaka från Skatteverket.

Moms är i grunden en skatt som drabbar privatpersoner och inte företag, men företagare behöver vara noga med att redovisa ingående moms och utgående moms. Det finns en mängd olika momssatser, såsom 25 procent, 12 procent och 6 procent och momsreglerna kännetecknas av en mängd undantag och specialregler. Därför kan det vara bra att ta hjälp när det kommer till olika momsfrågor.

Ett extra knepigt område handlar exempelvis om vad som händer med momsen när du fakturerar utländska kunder. Vilken momssats gäller och vad gäller om du säljer en vara eller tjänst, till en privatperson respektive ett företag? När anses till exempel tjänster omsatta i Sverige eller i något annat land? Och när ska det vara inklusive moms eller exklusive moms på fakturan?

Vill du ha hjälp med att förstå vad de olika momsreglerna innebär för just ditt företag är du varmt välkommen att kontakta oss.