Ska bluffakturor bokföras?

Av: |Publicerat: 2018-06-04|

Bluffakturor är ett stort problem som drabbar företag året om. Särskilt stort är problemet på sommaren då solen skiner, kontoren står tomma och ordinarie personal är på semester. Bedragarna är då extra på hugget och hoppas att fakturan ska slinka igenom. Men ska bluffakturor bokföras om det dimper ner sådana i postlådan?

Nej, de ska inte bokföras

I grunden ska alla affärshändelser bokföras, detta gäller även om skulden helt eller delvis är tvistig. Vid uppenbart grundlösa krav som riktas mot företaget, t.ex. bluffakturor, uppkommer däremot inte någon skuld och därmed ska fakturan inte bokföras som en affärshändelse.

Glöm inte att bestrida fakturan

Tänk på att även om kravet är uppenbart grundlöst och du inte tar med fakturan i redovisningen, kan du behöva vidta åtgärder och bestrida fakturan. För mer information om hur du kan gå till väga besök exempelvis www.bestrid.nu där Polisens Nationella Bedrägericenter tillsammans med andra myndigheter och företag har tagit fram ett informationsmaterial kring hur bluffakturor kan hanteras.

Lista på bluffbolag

Revideco har också en varningslista på bluffbolag som uppdateras kontinuerligt, här finns en länk dit! Här hittar du också fler länkar till bl.a. småföretagarna riksförbund som gett ut en handbok om bluffakturor.

Dela den här artikeln!