3:12 förslaget slopas – Erik Emilsson VD kommenterar

Erik Emilsson/augusti 28th, 2017/Ekonomiansvarig, Nyföretagare, Nyheter/Kommentarer inaktiverade för 3:12 förslaget slopas – Erik Emilsson VD kommenterar

I lördags drog som bekant regeringen tillbaka sitt förslag om nya 3:12-regler. Som entreprenör och rådgivare till ett stort antal ägarledda aktiebolag så gläds jag över att man valde att inte försämra reglerna för oss företagare. Lite överraskad är jag också, personligen trodde jag att man istället skulle försöka förenkla det liggande förslaget, men politik är politik, och jag hade inget emot att ha fel den här gången 🙂

Ägarledda företag gör nytta

När förslag som detta läggs så blir det alltid väldigt oroligt bland våra kunder. Många vill vara förberedda, och lägger tid, pengar och inte minst oro på att fundera hur det kommer att bli för dem personligen. Den här gången blev många också besvikna, man tycker att beskattningen av oss företagare är något så när acceptabel just nu, och förstår inte varför inte politikerna verkar se den stora nytta som de ägarledda företagen gör i samhället.

Förutsägbarhet önskvärd

Det är också viktigt med förutsägbarhet, och på grund av 3:12-reglernas konstruktion där man bland annat använder sig av uttagna löner i bolaget året innan utdelningsåret, så upplevde många att de blev lite tagna på sängen av förslaget. Vi har i åtskilliga möten diskuterat olika scenarier med våra kunder, och många har uttryckt förvåning över att redan lönerna 2017 kunde ha fått betydelse.

Mer än lovligt komplicerat

Dessutom var det här förslaget i många delar mer än lovligt komplicerat. Redan med nuvarande regler är det inte många entreprenörer som klarar av att förstå alla detaljer i regelverket, och förslaget hade inte gjort saken bättre. Den personliga löneunderlagsberäkningen hade också, som jag tidigare kommenterat, riskerat att stoppa ägarspridningen i mindre aktiebolag.

Nej, sammantaget så var det här ett entreprenörsovänligt och komplicerat förslag, och vi entreprenörer kan tillsammans glädja oss åt att det nu inte blir verklighet.

Nu är vi alltså tillbaka till de regler som hittills gällt

Att skatta fram resultat under 2017, för att vara beredd på en snabb utdelning innan nyår, är till exempel inte alls längre lika viktigt. Jag vill dock passa på att nämna att ni som inte årligen planerar hur lön och utdelning ska optimeras i ett ägarlett bolag med största sannolikhet betalar mer skatt än ni behöver. Vi möter varje år ett antal nya kunder som tidigare inte gjort detta, och de brukar bli mycket positivt överraskade när de får se hur mycket det kan göra för deras skattemässiga situation. Hör av er till oss om ni behöver diskutera detta, till exempel genom att boka ett möte här.

Allt gott! // Erik

Och just det! I höst kör jag Revideco Growing Business för entreprenörer i växande bolag. Jag har samlat de vanligaste frågorna vi får entreprenörer som driver tillväxtföretag och går igenom svaren. Det ska bli jättekul! Jag träffar också nya företagare i vår Start-Up School, det är nu tredje året och jag tycker att vi förmedlar mycket klokheter som alla nya företagare behöver känna till. Läs mer och boka in dig här!

 

 

Om författaren

mm

Comments are closed.

Hitta fler artiklar i denna kategorin  >

Följ oss på:

Facebooktwittergoogle_pluslinkedin
 

Kontakt

Stockholm

Drottningholmsvägen 22, 2 tr
SE-112 42 Stockholm
Telefon: +46 8 54 54 25 00
Fax: +46 8 650 85 17

MER OM REDOVISNING OCH REVISION I Stockholm

Skellefteå

Nygatan 67
SE-931 30 Skellefteå
Telefon: + 46 910 105 80
Fax: +46 8 650 85 17

MER OM REDOVISNING OCH REVISION I Skellefteå

Göteborg

Gårdavägen 1
SE-412 50 Göteborg
Telefon: +46 31 530 190

MER OM REDOVISNING OCH REVISION I Göteborg