Hem/Drivmedelsförmån eller milersättning?

Drivmedelsförmån eller milersättning?

Av: |Publicerat: 2018-08-14|

I den här artikeln reder vi ut drivmedelsförmån och milersättning. Vad gäller om jag själv står för bensinen och vad gäller om bolaget står för bensinen, ja eller dieseln, etanolen eller gasen? Drivmedelsförmån eller milersättning? Om företaget står för drivmedlet blir du förmånsbeskattad för det du kör privat, det kallas drivmedelsförmån. Om du istället står för drivmedlet får du milersättning för sträckorna du kör i tjänsten.

Så beräknas drivmedelsförmån

Förmånsbeskattningen av drivmedlet beräknas till marknadsvärdet för drivmedlet multiplicerat med 1,2 dvs momsen.

Alltid körjournal

För att bevisa hur mycket du kör privat är en körjournal att föredra då det enligt rättspraxis är ett viktigt bevismedel. Om du ej kan bevisa hur mycket du kört privat respektive i tjänsten kommer du att bli förmånsbeskattad för allt drivmedel.

Enligt Inkomstskattelagen ska drivmedelsförmånen tas upp månaden efter den uppkommit. Detta innebär att drivmedelsförmånen som uppkommit i januari blir du beskattad för i februari och sedan redovisas förmånen i arbetsgivardeklarationen i mars. I arbetsgivardeklarationen beräknas ej marknadsvärdet upp med 1,2. Vi ska göra det enklare med ett räkneexempel.

Driver du bolag? Läs artikeln: Förmånsbil – allt om bilförmån för dig med företag

Exempel:

Du kör i januari totalt 200 mil med din förmånsbil. Du har dessutom upprättat en körjournal som visar att 150 av 200 mil är i tjänsten. På bensinfakturan uppgår beloppet till 2600 kr för januaris bilkörning.

I samband med löneutbetalning i februari blir du förmånsbeskattad på (2600 kr x 50/200=650) x 1,2 = 780 kronor.

När arbetsgivardeklarationen som ska lämnas i mars för februarislön redovisas din förmån till 650 kronor vilket blir ett underlag till arbetsgivaravgiften.

Året därpå när kontrolluppgifterna lämnas i januari redovisas förmånen med 780 kronor.

Milersättningen olika för förmånsbil och privat bil

Skatteverket gör skillnad på om du har en förmånsbil eller om du använder din privata bil. Om du använder en förmånsbil blir den skattefria milersättningen för de tjänsteresor du gör 6,50 kronor/mil för diesel och 9,50 kronor/mil för andra drivmedel såsom bensin och el. Om du istället använder din privata bil i tjänsten blir den skattefria milersättningen 18,50 kronor/mil oberoende vilket drivmedel du använder.

ELBIL – DRIVMEDELSFÖRMÅN ELLER MILERSÄTTNING?

Det blir allt fler elbilar på vägarna – vad behöver du tänka på som elbilsinnehavare?

Vill du veta hur drivmedelsförmån och milersättning fungerar för elbilar? Klicka här för att lära dig mer >>

Dela den här artikeln!