Ska pengarna i underhållsfonden finnas på ett bankkonto?

Av: |Publicerat: 2019-02-16|

På Revideco har vi flera revisorer som är specialister på bostadsrättsföreningar. En av dem heter Carola och har mångårig erfarenhet av att revidera både mindre och större bostadsrättsföreningar. Carola, finns det någon vanlig fråga som du får från nya styrelseledamöter i bostadsrättsföreningar?

– Ibland får jag frågan från styrelseledamöter på vilket bankkonto pengarna som redovisas som Fond för yttre underhåll i årsredovisningen finns på, säger Carola.

Jaha, ska de finnas på ett bankkonto?

– Nej, det ska de ju inte. Det är en fond som inte har någon koppling till något bankkonto och  jag ska förklara hur det fungerar:

Så är praxis

Bostadsrättslagen kapitel 9 § 5 beskriver vilket innehåll föreningens stadgar ska ha. I punkten 7 står att ”grunderna för avsättning av medel för att säkerställa underhållet av föreningens hus måste anges”. På vilket sätt bostadsrättsföreningen ska göra avsättningen för medel för att kunna säkerställa underhållet av föreningens hus står det ingenting om. Den praxis som har växt fram är att föreningarna i sina stadgar anger att en årlig avsättning ska göras till yttre underhållsfond. Hur stor avsättning som ska göras regleras i föreningens stadgar och kan ske på olika grunder.

Rent bokföringstekniskt sker det genom att årets beslutade avsättning till yttre underhållsfond förs om från balanserat resultat till fond till yttre underhållsfond. Det är således inga likvida medel som sätts av till ett bankkonto utan det handlar om en ren bokföringstransaktion.

Omvänd transaktion

När bostadsrättsföreningen gör ett underhåll på fastigheten som kostnadsförs i resultaträkningen, kan fonden för yttre underhåll nyttjas för att i eget kapital täcka årets kostnad för underhåll. Även detta är en bokföringsteknisk transaktion som sker omvänt mot när avsättningen till yttre underhåll görs.

– Ok, tack Carola. Intressant, då vet vi hur det fungerar. Är det något mer du vill förmedla nu när du har ordet?

– Ja gärna, vi på Revideco skulle gärna vilja blir revisorer i fler bostadsrättsföreningar, så är det något som skulle vilja föra en sådan dialog så är ni hjärtligt välkomna att höra av er till min kollega Robert på 08-54 54 25 12 eller e-post robert.lundstrom@revideco.se.

Mer om revision i bostadsrättsföreningar hittar du här.

Dela den här artikeln!